maandag, 9 juli 2007, Regio
Arriva maakte afgelopen weekeinde de laatste ritjes met treintype DH
ARJEN BAKKER
Leeuwarden - "Zo lang er Wadlopers zijn zal deze bladzijde in bewerking blijven!" Niels Karsdorp (33), treinenfanaat in het algemeen maar liefhebber van de Wadloper (het type DH) in het bijzonder, laat zich niet uit het veld slaan door het feit dat de trein die sinds 1981 het vlakke land van Fryslân en Groningen doorkruiste, daar gisteren zijn laatste ritjes maakte. Zijn website wadloper.diesel-trein.nl blijft gewoon in de lucht!
Karsdorp verzamelde op zijn site alle denkbare gegevens over de Wadloper. Van de datum van aflevering van alle vijftig treinstellen tot de hoogtepunten uit hun bestaan. Wist u bijvoorbeeld dat de 3212 op 4 juni 1984 twee ritjes maakte tussen Leeuwarden en Stiens, ten behoeve van een onderzoek naar de herinvoering van het Dockumer Lokaeltsje? En dat er tussen mei 1994 en oktober 1995 in de 3205, 3213, 3225, 3226, 3227 en 3231 een frisdrankautomaat heeft gehangen?
Eigenheimer
Niels is zó idolaat van de DH dat hij op 20 augustus vorig jaar nota bene een verjaardagsfeestje belegde voor de toen 25 jaar oude trein. En hij is niet de enige die zulke warme gevoelens heeft bij de DH. "Hoewel veel mensen blij zijn met de nieuwe treinstellen, ziet een groep de oude echt met weemoed gaan", zegt Liesbeth de Vries van Arriva. "Het is dan ook echt een eigenheimertje van een trein."
Het zal trouwens nog wel even duren voordat je echt niet meer kunt reizen met het karakteristieke 'vierkante' dieselboemeltje, dat ooit speciaal werd ontwikkeld voor de noordelijke lijntjes zonder bovenleiding.
Wie na dit weekeinde heimwee krijgt en genoeg heeft van de comfortabele ritjes met die futuristische '' van Arriva, hoeft zich alleen maar in Nijmegen te vervoegen. Daar staan zeker twintig 'Maashopper' van Veolia klaar, om je over de Maaslijn naar Roermond te brengen.
Zeker, ze hebben een andere naam gekregen om wat meer in hun nieuwe werkomgeving te passen, maar de reiservaring is dezelfde: bij ieder station een onwillekeurige twijfel of het beestje nog wel op gang komt, omdat de motor eerst enorm begint te loeien voordat het treinstel met een schok op gang komt; passen en meten als je met een grote koffer de draai wilt maken van het smalle balkonnetje de coupé in en niet te vergeten een tropische hitte, omdat de restwarmte van de motor ook in de zomer via de verwarming de passagiersruimte wordt ingepompt.
Tekort
Wel opschieten om het nog eens mee te maken, want ook op de Limburgs-Gelderse lijn komen steeds meer beschikbaar. Wat er daarna met de treinstellen gaat gebeuren? Comfortabel zijn ze niet meer, maar technisch gesproken kunnen de Wadlopers nog jaren mee, weet Karsdorp.
Ook De Vries van Arriva sluit niet uit dat de DH pardoes weer opduikt in het Nederlandse landschap. "De treinen zijn van de NS. Eigenlijk zouden ze nu afgeschreven moeten zijn. Maar ja, de NS heeft op dit moment nogal materieeltekort. En alles valt te maken."
Voor Arriva zelf loonde een grootschalige opknapbeurt de moeite niet meer. "Dan moet je wel echt grote delen vervangen. Dat vraagt nogal een investering in een toch verouderde trein. Maar de NS heeft meer budget. Dus wie weet.. kunnen ze zomaar ergens anders gaan rijden."