Niels z'n Wadloper Bladzijde

Persbericht Modernisering Wadlopers

Gemoderniseerde Wadloper


Persbericht

NS Reizigers Netwerk Noordoost
Afdeling Communicatie & Persvoorlichting

Zwolle, 12 december 1996

PERSBERICHT

VERNIEUWDE WADLOPERS MODERN EN COMFORTABEL

ZWOLLE - De Nederlandse Spoorwegen presenteert de vernieuwde Wadloper op donderdag 12 december 1996 op de Noordelijke Lijnen. NS investeert ruim twaalf miljoen gulden in meer comfort en kwaliteit van de Wadlopers. Met de omvangrijke investeringen in het product van zowel de vernieuwde Wadlopers als de onlangs geïntroduceerde nieuwe dieseltrein , geeft NS aan een hoofdrol te willen blijven spelen op de Noordelijke Lijnen.

Stoelen in plaats van banken
De rode kunstleren banken zijn vervangen door comfortabele stoelen met een stoffen 'tulpen' bekleding. Na uitgebreid onderzoek, waarbij ook de reizigers zelf konden testen, is gekozen is één stoel als beste getest. Wel zijn op aanraden van de testers de stoelkussens wat zachter geworden en is een opklapbare middenleuning geplaatst.

Andere opstelling
Ook de opstelling van de zitplaatsen is gewijzigd. Naast de vertrouwde opstelling met vier zitplaatsen tegen over elkaar is ook gekozen voor een coach-opstelling (twee stoelen naast) elkaar). De stoelen zijn daarnaast verder uit elkaar geplaatst zodat meer beenruimte ontstaat. Speciaal voor groepen reizigers is een coupé ingericht als plein met klapstoelen aan de wand.

Modern
De nieuwe stoffen bekleding vormde de basis voor de frisse blauwe en gele kleuren van het interieur. Zelfs de kunst in de Wadlopers is veranderd. Collages van Anna Ostrowska met foto's van de Wadden en fantasie-elementen sieren de wanden. Iedereen kan er zijn eigen fantasie verhalen bij bedenken. Samen met de nieuwe verlichting geeft het de coupés een modern 'gezicht'.

Baanschuiver voor extra veiligheid
De buitenkant van de Wadloper is minder ingrijpend vernieuwd. Wel is voor de veiligheid van passagiers en verkeersdeelnemers aan de voorzijde van de trein een baanschuiver gemonteerd. Deze voorkomt dat grote voorwerpen onder de trein schuiven waardoor de trein kan ontsporen. Ook is in de vernieuwde Wadloper aan de machinist gedacht. Hij of zij beschikt in de vernieuwde Wadloper namelijk over airconditioning in de cabine. De finishing touch is voor iedere Wadloper de nieuwe donkere neus. Voor reizigers dus duidelijk herkenbaar als de vernieuwde Wadloper.

50 vernieuwde Wadlopers
Elke vier weken worden twee vernieuwde Wadlopers opgeleverd door het Revisiebedrijf Tilburg van NS Materieel. De Wadlopers met éé 'bak' worden als eerste vernieuwd en zijn in 1997 allemaal gereed. Volgens de planning zijn in 1998 de Wadlopers met twee 'bakken' allemaal vernieuwd. In totaal gaat het om 50 Wadlopers met een investering van twaalf miljoen gulden.

Toiletten
De kleiste ruimte van de Wadloper, het toilet, is bewust niet vernieuwd. Voor het jaar 2000 moeten alle Wadlopers voorzien zijn van nieuwe Automatische Trein Beïnvloeding. In de ruimte waar nu de toiletten zijn wordt dan de apparatuur ingebouwd voor deze ATB. Tegelijkertijd worden dan de toiletten vernieuwd.


///////////////////////////////////////////////////////

Deze bladzijde is het laatst gewijzigd op 12 april 2006